Yönlendiriliyorsunuz…

İmplant Üstü Protezler

İmplant Üstü Protez Tipleri Nelerdir?

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER: hareketli protezler hastalarda damakta acıya, rahatsızlığa ve çene kemiğinde erimelere sebep olması nedeniyle yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda daha kapsamlı tedavi planlarına yönelmek gerekebilir. İmplant destekli protezler sabit ve hareketli olarak 2 ye ayrılmaktadır.

İmplant Destekli Hareketli Protezler

Tam dişsiz hastada özellikle alt çenede damak protezin (total protez) hareketinden rahatsız olan hastalar için uygundur. Alt çene damak protez, konuşma ve yeme-içme fonksiyonu sırasında dilin hareketiyle çok kolay yerinden çıkabilmektedir. Bu durumda alt çenede ön bölgedeki kemiğe 2 implant yapılarak protezin retansiyonu (tutuculuğu) arttırılabilmektedir. Böylece yemek yerken protez yerinden çıkmayacak ve daha konforlu bir kullanım sağlayacaktır. Maliyet açısından en uygun implant destekli hareketli protezdir. Tutuculuk katkısı ön plandadır.

Tam dişsiz hastalarda yapılan diğer bir protez tipi 4 implant üzeri bar tutuculu hareketli protezlerdir. Bu protez tipi damak yüksekliği az olan, protezin damak desteğinin çok daha zayıf olduğu ve bu desteğin daha fazla implant ile sağlanması gereken durumlar için tercih edilir. Tutuculukla birlikte stabilite ön plandadır.

İmplant Destekli Sabit Protezler (İmplant Üstü Sabit Protezler)

İmplant destekli sabit diş hareketli protezlere göre daha fazla implant yapılabildiği durumlarda uygulanabilir. En az 6 en fazla 8 implant planlanması gerekmektedir. Ancak implant sayısını her zaman ideal sayıda tutulamadığı durumlarda 4 implant desteğiyle de sabit diş yapılabilmektedir. Bu tekniğe all-on-four tekniği denilir. Hem anatomik oluşumlar sebebiyle oluşan cerrahi riskler sebebiyle hem de maliyeti azaltmak için bu teknik günümüzde tercih edilmektedir.

İmplant Yapımı Aşamaları (Ne Zaman İmplantüstü Protezim Yapılabilir?)

1)     İmmediate yükleme (hemen-anında diş yapımı): 1 hafta içinde geçici dişlerin implant üstüne yapılmasıdır. İmplant tedavilerinde dişsiz kalmamanın yolları?:Dişsiz hastalar implant destekli sabit protezlerle restore edilirken hemen yükleme (immediate) protokolleri sayesinde estetik, fonasyon (konuşma) ve çiğneme sağlanarak psikolojik ve sosyal anlamda hastayı rahat ettirebilmektedir.
2)     Erken yükleme: cerrahiden 1 hafta ve 2 ay arasında yapılan yüklemedir.
3)     Geleneksel yükleme: cerrahidene 2 ay sonra yapılan yüklemedir.

İmplantın Kemikle Biyolojik Olarak Bağlantısı?

İmplant cerrahilerinde kemikle implantın bağlantısı hücresel seviyededir. İmplantın kemikle bağlantısının %100 sağlandığı dönem cerrahiden 3 ay sonra denilebilir. Ancak her implant cerrahisinde bu bağlantıyı 3 ay beklemek zorunda olduğumuz anlamına gelmez.

Bu ne demektir?

İmplantın kemikle buluştuğu cerrahi günü dahi hemen yükleme protokollerine geçilebilir. Yani cerrahiden hemen sonra geçici diş yapılarak çiğneme, estetik ve konuşma fonksiyonları devam ettirilebilir